søndag den 29. december 2013

Kreationister i Kansas

Kreationister i Kansas
Skrevet af Johan Fynbo, september 2000

I staten Kansas i Guds eget land (USA!?) har man for nyligt besluttet at stryge læren om Evolution og Big Bang fra skolernes lærebøger. Grunden hertil er modstand mod Darwins og Einsteins (m.fl.'s) teorier fra såkaldte kreationister, der støtter sig til en meget bogstavelig læsning af kapitel 1 og 2 i Biblens 1. mosebog (Skabelsesberetningen Genesis). I kreationisternes verdensforståelse er verden 6000 år gammel, og mennesket er sat på jorden i dets nvuærende skikkelse i form af Adam og Eva.

Jeg vil nu gerne her i en lille klumme give plads til nogle aldeles fremragende betragtninger fra en af kirkens grand old men (de såkaldte kirkeædre), nemlig Augustin (354 - 430 e.kr.).

Først konstaterer Augustin (citeret fra Olaf Pedersens "Naturerkendelse og Theologi", Poul Kristensens Forlag, s. 113-114):

Uden at være kristne har mennesker i mange tilfælde erhvervet mange kundskaber om jorden, himlene, verdens elementer, og om (stjernernes) bevægelser, omdrejninger og afstande, og om dyrs, planters og mineralers natur (...), kundskaber som de opnår med stor sikkerhed gennem erfaringer og fornuften.

Det lyder jo meget rimligt. Men Augustin går videre med flg. for sagen meget vigtige betragtning om folk (som kreationisterne i Kansas og deres ligesindede kloden rundt), der mener, at al sandhed findes i Biblen. Augustin mener, at det værste er :

når en ikke troende kommer til at høre en kristen tale om disse ting på grundlag af Biblen og fremkomme med så mange naragtigheder, at han næppe kan bare så for at le. Det værste er ikke, at han ler ad en person, der er hildet i fejltagelser. Det væreste er, at folk uden for kirken skulde give vore bibelske forfattere ansvaret for sådanne meninger. Det vilde med det samme overbevise dem om, at Skriften er fuld af fejl angående spørgsmål, som de selv har undersøgt enten gennem erfaringen eller med ubestridelige beregninger.

Jeg mener faktisk ikke, at man kan sige det bedre og skarpere end Augustin her gør. Jeg forstår Augustin derhen, at ikke al sandhed findes i Biblen, og at folk, der hævder det modsatte og tillægger Biblen åbenlyst naragtige synspunkter derved ødelægger troværdigheden af Biblen. Uanset hvad man ellers mener om biblen, burde man nok nok lytte til Augustin i denne sag - specielt i Kansas.

Hvis nogle gerne vil læse mere om kreationisterne i Kansas, så vil jeg henvise til New Scientist Nr. 2235 fra 22. april i år (2000), hvor der er flere relevante artikler. Desuden vil jeg meget varmt anbefale Olaf Pedersens bog "Naturerkendelse og Theologi"(nævnt ovenfor), der beskriver forholdet mellem naturerkendelse fra de gamle grækere frem til Darwin. Olaf Pedersen var med til at grundlægge og var i mange år leder for Institut for de eksakte videnskabers historie ved Aarhus Universitet. Desuden var han toneangivende i den kommision, der var med til at rehabilitere Galilei Galileo overfor Vatikanet, så han er (var) en mand, der ved hvad han snakker om i denne sammenhæng.

1 kommentar:

  1. Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

    Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

    Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

    Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, skal du kontakte doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +2347013499818 og også kontakte doktor Zuzu på Viber via +2347013499818

    SvarSlet